Εισαγωγή

Το «ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ» στην Αχαΐα ιδρύθηκε με έδρα την Πάτρα το 2001 και λειτούργησε ως το πρώτο Παράρτημα του Πανελληνίου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ» μέχρι το 2011 όπου και μετατρέπεται σε αυτόνομο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ» Ν. Αχαΐας.

Στα πρώτα χρόνια της πορείας του στην Πάτρα συνεργάστηκε στενά και στηρίχτηκε από τον Όμιλο Εθελοντών κατά του Καρκίνου «ΑΓΚΑΛΙΑΖΩ» αλλά και από το Παράρτημα του στον Ν. Αχαΐας.
Σκοπός του είναι η οργανωμένη αλληλοβοήθεια, η ψυχοκοινωνική στήριξη και αποκατάσταση των γυναικών που πάσχουν από καρκίνο μαστού, όπως επίσης και των μελών των οικογενειών τους, η συμβολή του στην απομυθοποίηση του καρκίνου και η ενημέρωση του γυναικείου πληθυσμού για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση της ασθένειας.

Σε μια κλειστή κοινωνία όπου, σε πολλές περιπτώσεις, ο καρκίνος μαστού αποτελεί ταμπού και οικογενειακό μυστικό, το Παράρτημα αρχικά και ο Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ» Ν. Αχαΐας στη συνέχεια προσπάθησε και προσπαθεί να κινητοποιήσει τις γυναίκες με καρκίνο μαστού να αναζητήσουν τη στήριξη που χρειάζονται, καθώς και κάθε γυναίκα να κάνει τον τακτικό προληπτικό έλεγχο.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ», ο Σύλλογος «ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ» στην Αχαΐα και ο Σύλλογος «ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ» στη Θεσσαλονίκη είναι οι μόνοι φορείς στον Αντικαρκινικό χώρο της Ελλάδας όπου όλα τα τακτικά τους μέλη, οι εθελόντριες και το Δ.Σ., είναι γυναίκες που νόσησαν κάποια στιγμή στη ζωή τους ή και νοσούν ακόμα από καρκίνο μαστού. Το «ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ» Αχαΐας είναι Μη Κυβερνητική Οργάνωση και στηρίζεται οικονομικά στις συνδρομές των μελών και των αρωγών μελών του, στις ευγενικές δωρεές και χορηγίες φορέων και εταιρειών, καθώς και όλων εκείνων που αναγνωρίζουν το έργο και τις προσπάθειες του.