Συμμετοχή και Σχολιασμός από το ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ στην παρουσίαση βιβλίου του Γιάννη Σπηλιώτη με τίτλο «Ο καρκίνος. Ποιος είσαι; Πού ζεις; Πώς ζεις;» 

Η κα Καραλή, Αντιπρόεδρος του ΔΣ συμμετείχε στον σχολιασμό της παρουσίασης του νέου βιβλίου του κου Γιάννη Σπηλιώτη με τίτλο «Ο καρκίνος. Ποιος είσαι; Πού ζεις; Πώς ζεις;» που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία την Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018, στο ξενοδοχείο Βυζαντινό.

Από την τοποθέτηση της παραθέτουμε τα ακόλουθα:

Θα μου επιτρέψετε να τελειώσω το σχολιασμό μου, διαβάζοντας ένα κομμάτι από το κεφάλαιο ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ  του γιατρού παθολόγου – ογκολόγου  κ. Καρβούνη με τίτλο « Ψυχολογική προσέγγιση στον καρκίνο» με την ευχή οι άγγελοι με τις λευκές μπλούζες να το ακούσουν και να προσπαθήσουν να το πραγματώσουν.

«Για τους λειτουργούς υγείας, η προσέγγιση του πάσχοντος είναι απαιτητική. Καλούμαστε οι γιατροί, πέραν της επαγγελματικής επάρκειάς μας, να ξεπεράσουμε ένα μηχανιστικό, απρόσωπο πρότυπο ιατρικής πρακτικής απέναντι στον άνθρωπο που ..παραδίδεται στην εξουσία της άσπρης μπλούζας.

Καθώς γιατρός και ασθενής ανταλλάσουν ιστορίες, ο αφηγηματικός λόγος έχει καίρια σημασία. Πρόκειται για «συνάντηση», όπου από την μια πλευρά γίνεται η «ιατροποίηση» της διήγησης σε συμπτώματα, διαγνώσεις και προτεινόμενες θεραπείες και από την άλλη ,ξεδιπλώνονται τα βάσανα και τα εσώψυχα μιας ταλαιπωρημένης ύπαρξης. Η συνάντηση αυτή ευοδώνεται, ολοκληρώνεται και καταξιώνεται μόνον υπό το πρίσμα της σχέσης αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

Η πορεία της νόσου φέρνει πιο κοντά τη συναίσθηση του θανάτου, του φθαρτού, «προκαλεί» τον αναστοχασμό, τον απολογισμό, την αυτογνωσία και ίσως μια λυτρωτική μετάνοια. Με απλά λόγια , η νόσος κάποιους από μας, μας κάνει καλύτερους ανθρώπους.»

Και εγώ αγαπητοί μου, εμείς όλες οι Αλμίτισες  είμαστε βέβαιες γι΄αυτό.

Ο καρκίνος μπορεί να μην σκοτώνει πάντα, αλλά σε κάνει καλύτερο άνθρωπο πάντα!!!

Ευχαριστώ πολύ!