Τοποθέτηση της Προέδρου του Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ» Ν. Αχαΐας στο 9ο Περιφερειακό συνέδριο.

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ» Ν. Αχαΐας κα Λιολιώ Κολυπέρα, την Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018, συμμετείχε με τοποθέτηση της στο 9ο Περιφερειακό συνέδριο. Η πρόεδρος έθεσε τις θέσεις και τα ζητήματα του Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ Ν. Αχαΐας, για τη γυναίκα με καρκίνο μαστού της Δυτική Ελλάδας. Πιο συγκεκριμένα :
 
1. Από το ξεκίνημα της οικονομικής κρίσης ως σήμερα στα Νοσοκομεία της περιοχής παρατηρούνται ανά τακτά διαστήματα ελλείψεις σε βασικά ογκολογικά φάρμακα με αποτέλεσμα οι ασθενείς να λάβουν θεραπεία με σημαντικές καθυστερήσεις. Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται οι καθυστερήσεις αυτές να συμβαίνουν προς το τέλος του έτους στο κλείσιμο των προϋπολογισμών των Νοσοκομείων ενώ υπάρχουν αναφορές από ασθενείς που περιμένουν φάρμακο  3 μήνες, ένας εκ των οποίων έχασε τη μάχη για την ζωή.
 
2. Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας μετά τη συνταξιοδότηση των δυο καθηγητών χειρουργικής, δεν διαθέτει εξειδικευμένο γιατρό για επεμβάσεις καρκίνου μαστού. Είναι ανεπίτρεπτο να μην έχει καλυφθεί αυτή η θέση μέχρι τώρα, και να φεύγουν οι γυναίκες της περιοχής μας για να χειρουργηθούν σε νοσοκομεία της Αθήνας. Το ΠΓΝΠ, διατηρούσε για πάρα πολλά χρόνια μια εξαιρετική φήμη ως ένα από τα καλύτερα κέντρα τόσο για τη χειρουργική όσο και για την ογκολογική μονάδα που αφορούσαν τον καρκίνο του μαστού. Πριν από κάποιους  μήνες προκηρύχτηκε θέση Επίκουρου Καθηγητή Χειρουργού με ειδίκευση στον μαστό. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη!
 
3. Στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας, δεν υπήρξε και δεν υπάρχει κλινική πλαστικής χειρουργικής, ούτε πλαστικός χειρουργός εξειδικευμένος σε θέματα μαστού. 
 
Βασικός στόχος του συλλόγου  είναι η ολιστική αντιμετώπιση του καρκίνου με τη  δημιουργία στο ΠΓΝΠ  Κέντρου Μαστού, το οποίο θα διαθέτει χειρουργό μαστού, πλαστικό  χειρουργό, ψυχολόγο, διαιτολόγο, εξειδικευμένο ακτινοδιαγνώστη ψηφιακής μαστογραφίας, υπερήχων – ελαστογραφίας, κοινωνικό λειτουργό.
 
4. Μεγάλος όγκος ογκολογικών ασθενών απευθύνεται στην Πάτρα από ολόκληρη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, την Νότια Πελοπόννησο και τα Νησιά του Ιουνίου με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολύωρες καθυστερήσεις στην αντιμετώπιση των ασθενών κυρίως στα ογκολογικά τμήματα. Η κατάσταση επιβαρύνεται από τον μεγάλο όγκο διοικητικής εργασίας των γιατρών  οι οποίοι επιφορτίζονται με την συνταγογράφηση εξετάσεων και φαρμάκων που απαιτεί ο/η κάθε ασθενής. 
 
5. Σχετικά με τον νόμο για την Π.Φ.Υ. (Πρωτοβάθμια Φροντίδας Υγείας) η Πρόεδρος ανέφερε ότι, παρά το γεγονός πως το θέμα είχε τεθεί σε διαβούλευση και είχαν γίνει πολλά σχόλια και προτάσεις απο την ΕΛΛΟΚ, και την α’ και την β’ φορά που επανεισήχθη, το κείμενο, που τελικά, κατετέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή, δεν είχε ενσωματώσει σχεδόν καμία  από τις προτεινόμενες τροποποιήσεις . Το κείμενο που τελικά ψηφίστηκε, παρά τη θετική πρόθεση δημιουργίας της Π.Φ.Υ.,δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες που έχουμε σαν πολίτες,  ογκολογικοί ασθενείς -επιβιώσαντες αλλά και υγειονομικό προσωπικό, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά τις δυσλειτουργίες που προκαλούνται από την ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ  ΔΡΑΣΗΣ για τον έλεγχο του καρκίνου. Συνέχισε με το  ότι πρακτικά δεν  υπάρχει στον Νόμο για την ΠΦΥ πρόβλεψη για τους ασθενείς με καρκίνο , τον προσυπτωματικό  έλεγχο, τη ταχεία  παραπομπή για ογκολογική περίθαλψη, την ψυχο-κοινωνική αποκατάσταση , τη μακρόχρονη παρακολούθηση των παρενεργειών  στη χημειοθεραπεία, τη φροντίδα ασθενών τελικού σταδίου.»
 
6. Τέλος έκλεισε με το πάγιο αίτημα του Συλλόγου ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ Ν. Αχαΐας για τη δημιουργία Εθνικού Αρχείο Νεοπλασιών, όπως σε κάθε ανεπτυγμένη χώρα ώστε να υπάρχουν δεδομένα    και να μπορούν με  ακρίβεια να χαράσσονται οι πολιτικές εκείνες για τον καρκίνο στην Ελλάδα, όπως ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης.»